Pages

Thursday, November 21, 2013

Rawat resdung dengan pandan & limau nipis

Limau nipis 8 biji.. Daun pandan 10 helai hiris halus macam bunga rampai.. Perah limau nipis tadi.. Gaulkan sampai sebati.. New chemical akan terbentuk.. Sapu di muka.. Kalau sesuai.. Tak sampai 5 minit ulat resdung akan keluar ikut kulit muka.. Paling banyak akan keluar ikut kening.. Kalau sangkut tarik jer ulat tu..

Buat 3 kali seminggu.. Elok antara jam 10.00 a.m -3.00 pm sebab virus tu tengah aktif.. Campuran lebih boleh simpan dalam peti ais.. Tapi tak se-efective yang fresh.. Elok letak kain hitam atas paha masa sapu sebab ulat ni attacted to black cloth... Kain hitam..

Sumber petua: Facebook Musafir Senja Al-Dimasyqi

Tuesday, May 21, 2013

Subjek dan buku kejuruteraan kimia

Entry tunaikan janji. Har3x. Untuk sementara ini, saya hanya mampu senaraikan buku-buku yang saya guna selama 4 tahun di ump. (untuk degree pure. bioteknologi, dan gas ada beberapa buku tambahan lagi. selebihnya sama. untuk diploma kebanyakan sama cuma keperluannya tak semua buku yang dibawah).

RM98

RM78

RM58

RM70

RM80

RM82

RM72

RM70

RM72

RM75

RM85

RM70

RM85

RM72

RM80

RM62

RM82



Dan kedua-dua buku dibawah ini pula biasa digunakan untuk mencari properties setiap bahan kimia



p/s: Nanti saya update entry nieh dengan ringkasan setiap subjek untuk buku2 tersebut okeih. dan saya sangat gembira ada yang email dan sms saya untuk minta pendapat dan sebagainya. =). Ada apa2 email la saya. bye.

Tuesday, November 13, 2012

Doa akhir dan awal tahun

Doa akhir & awal tahun. [Klik gambar untuk besarkan]
Picture Sources : Facebook

Wednesday, October 17, 2012

Amalan bagi menajamkan penglihatan mata (rabun mata)

Perkongsian ini saya ambil dari facebook Saudara Tengku Faris. Moga ada manfaatnya.

Di sini sy ingin berkongsi satu ilmu dari tok guru saya dulu iaitu ilmu untuk menajamkan penglihatan mata dan mngurangkan rabun mata. Semua orang boleh amal terutamanya bagi yang rabun, saya tengok kawan2 sy ramai jugak yang rabun dan tepaksa menambah power 'spec mata'.. Jadi, saya tiba2 teringat ilmu yg ustaz sy ajar ni..

Jadi kawan2, masa anda semua menjawab azan, apabila terdengar laungan أشهد أن محمد رسول الله, maka hendaklah menjawabnya dan kemudiannya membaca ayat ini:

فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

(sila rujuk surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

Kemudian hembus dekat belakang ibu jari seperti dlm gambar, lepas tu, gosok belakang ibu jari tu kat kedua2 mata.. (jari kanan= mata kanan, jari kiri=mata kiri)



InsyaAllah, sntiasa amalkan, akan dapat lihat perubahannya, yang penting kita sentiasa bersangka baik dengan Allah..

InsyaAllah, ni salah satu ikhtiar untuk kesihatan mata kita. :)



Sunday, March 25, 2012

Mulberry leaves

My friend post this at her facebook wall. Nice to share i think. 


Look at these mulberry leaves. 
When the worms eat them, they will produce silk.
When the bees eat them, they will produce honey.
When the cattle eat them, they produce faeces.
When the deer eat them, it produces musk.
How is this possible when all those creatures eat the same type of leaf?
|Imam Shafie|

Subhanallah. God is Great!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...